1 Οκτωβρίου 2006

Παράσιτα


Άλλα πράγματα είχα στο κεφάλι μου γι αυτό έκανα καιρό να γράψω. Όχι τίποτα πεσιμιστικά μην ανησυχείτε, φίλοι μου καλοί – καλοί μου φίλοι. Αν πρέπει να κάνω κάποιο σχόλιο και αν κάτι με προκαλεί από την επικαιρότητα είναι οι κινητοποιήσεις των δασκάλων. Λίγο τσίπα ρε παιδιά. Παίρνουν κοντά 1000 € πρώτο μισθό. Σαν ποσό δεν είναι αυτό που θα λέγαμε το ιδανικό. Αλλά ρίξτε μια ματιά παραπέρα. Τι παίρνει ο εργάτης. Και εντάξει δεν είστε εργάτες αλλά και ο πρώτος μισθός ενός πτυχιούχου πανεπιστημιού στον ιδιωτικό τομέα είναι 700 € και κάτι! Και μη μου πείτε ότι είστε ανώτεροι από αυτόν: το παιδαγωγικό βγάλατε και ξέρουμε με τι βαθμό μπήκατε. Και μου πείτε ότι δουλεύετε: 24 35άλεπτα τη βδομάδα δουλεύτετε (=14 ώρες) και όχι 40 και 50 ώρες. Πλάκα μας κάνετε; Πραγματικά νοιώθω άσχημα. Νοιώθω ότι αυτοί οι άνθρωποι* μας θεωρούν μεγάλους μαλάκες.

* Αυτά τα παράσιτα ήθελα να πω

ΥΓ Τα ρεπορτάζ των ειδήσεων ότι μερικοί δάσκαλοι κάνουν 2 δουλειές είναι τουλάχιστον γελοία. Ξέρετε ρε πόσοι μα πόσοι άλλοι κάνουν το ίδιο; Και το κάνουν επειδή βγάζουν 600 €!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου διαφωνώ απόλυτα.

Καταρχήν οι γενικεύσεις κάθε είδους με βρίσκουν αντίθετο. Παράσιτα και μη παράσιτα υπάρχουν παντού γύρω σου. Μαλάκα σε θεωρεί και ο γιατρός που θα σου προσφέρει τις υπηρεσίες που δικαιούσαι μόνο με φακελάκι, ο βενζινοπώλης που θα αισχροκερδίσει εις βάρους σου, ο εφοριακός, ο τελωνειακός, ο αγρότης της λαϊκής, ο τραπεζικός. Με αξιοπρέπεια και σεβασμό θα σου συμπεριφερθεί κάποιος άλλος γιατρός, εφοριακός κ.ο.κ. Ελπίζω να με κατανοείς. Δεν μπορείς να δίνεις γενικούς χαρακτηρισμούς, είναι σχεδόν φασιστικό.

Δεύτερον, σε μια ιδανική κοινωνία όπου τα έσοδα του συνόλου των πολιτών διακυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, θα μπορούσα να σου δώσω κάποιο δίκιο και να πω ότι το βιοτικό/οικονομικό επίπεδο θα πρέπει να βελτιώνεται συνολικά και δεν μπορεί ο δάσκαλος να ζητά αύξηση μισθού. Μη κοιτάς όμως φίλε μου μόνο προς τα κάτω. Κοίτα και λίγο προς τα πάνω. Κοίτα τον ελεύθερο επαγγελματία να φοροδιαφέυγει και να πλουτίζει, κοίτα τον έμπορο, τον βιομήχανο, τον μεγαλογαιοκτήμονα να πίνει το αίμα του εργάτη και να θησαυρίζει, κοίτα τον γιατρό, τον φαρμακοποιό του χωριού σου. Τον υδραυλικό, τον ηλεκτρολόγο, τον εργολάβο, τον γεωπόνο. Υπάρχουν άνθρωποι στη Ελλάδα που βγάζουν άπειρα χρήματα και συγκρινόμενοι μ' αυτούς, ο δάσκαλος, ο εργάτης, ο γεωργός κερδίζουν ψίχουλα. Και μιλάμε για διαφορές της κλίμακας του 1000 και όχι του 100 στις οποίες αναφέρεσε εσύ.

Τρίτον, ο κόπος της απόκτησης ενός πτυχίου ή γενικότερα η απόκτηση ενός πτυχίου, οι ώρες εργασίας και η δυσκολία αυτής δυστυχώς ή ευτυχώς δεν συνδέονται με το μισθό σου. Ούτε ο "βαρέα και ανθυγιεινά" βγάζει τα περισσότερα, ούτε ο καθηγητής πανεπιστήμιου Τουναντίον.

Τέταρτο και βασικό. Η αύξηση του βιοτικού και οικονομικού επιπέδου θα πρέπει να είναι μια απαίτηση συνολικά του εργαζόμενου μη κεφαλαιούχου μικρομεσαίου. Η διάσπαση του εργατικού ή άνεργου κόσμου είναι επικίνδυνη και βούτυρο στο ψωμί των εχόντων και κατεχόντων.

Τώρα, τέλος, οι προυποθέσεις κάτω από τις οποίες θα πρέπει να γίνονται οι αυξησεις, όπως π.χ. ο έλεγχος της προσφερόμενης υπηρεσίας/εργασίας, η μέτρηση της παραγωγικότητας κ.ο.κ ως ανταπόδωση ενός μεγαλύτερου εισοδήματος είναι άλλο θέμα.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

Anton είπε...

Καταρχήν χαίρομαι μόνο που αφιέρωσες χρόνο για να γράψεις όλη αυτή την απάντηση-θέση.
Περί φασισμού. Να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις είναι ένα μότο που το ακούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι και τον τελευταίο λαθρομετανάστη. Αλλά και το μότο για μειοψηφίες και κακούς επαγγελματίες είναι στην ίδια κατηγορία ανήκει... Ο χαρακτηρισμός λοιπόν πήγαινε στους υπαλληλους που συμφωνούν και απαιτούν την πραγματοποίση τέτοιων αιτημάτων.
Περί πλουτισμού. Το ότι δεν αναφέρθηκα τώρα σε όλες τις κατηγορίες που κερδίζουν εύκολα λεφτά και απομιζούν το διπλανό τους δεν πάει να πει ότι τους δικαιολογώ. Απλά αναφέρθηκα στην επικαιρότητα.
Τελος, καλώς ή κακώς κινούμαστε κυρίως βάση του περιβάλλοντος μας. Όντως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και οι δάσκαλοι ένα τμήμα της κατάστασης. Αλλά όταν εσύ προσπαθείς και ζεις μέσα σε ένα περιβάλλον και ο ακριβώς δίπλα σου ζει σε μια ουτοπία δεν μπορείς παρά να αγανακτήσεις. Μακάρι τα σημερινά αιτήματα των δασκάλων να είναι η αρχή αναβάθμισης και των υπολοίπων. Αλλά όπως εύστοχα σημειώνει και ο Radikal οι άνθρωποι επιδιώκουν να πάρουν προνόμια και να διευρύνουν την ήδη ευνοική κατάσταση που βρίσκονται. Και όλα αυτά επικαλούμενοι άθλια επιχειρήματα και ζητώντας από τα δικά μας χρήματα. Συγγνώμη αλλά και η ανοχή έχει ένα όριο. Καλύτερα να τους βγάλουν στο ταμείο ανεργίας με 1000+ ευρώ (όσο λέει να γίνει η Παπαρήγα) παρά να μας κοροιδεύουν ότι δουλεύουν και δεν αμοίβονται ανάλογα.

ΥΓ Περιμένω ανταπόκριση από το live των Maiden!

Ανώνυμος είπε...

Ως προς την ουσία των διεκδικήσεων, θα συμφωνήσω ότι είναι εν' μέρη ουτοπική αλλά όχι παράλογη.

Οι εκπαιδευτικοί, και κυρίως οι δάσκαλοι, είναι οι πλέον χαμηλόμισθοι στον δημόσιο τομέα. Η εργασία τους, δε, είναι μέγιστης βαρύτητας. Μέγιστης.

Διαφωνώ με τις διεκδικήσεις τους μονάχα επειδή έχουν καθαρά και μόνο οικονομική βάση. Στο άθλιο σημείο που έχει φτάσει η εκπαίδευση στην Ελλάδα, δάσκαλοι και καθηγητές όλων των βαθμίδων θα έπρεπε να είχαν διαμορφώσει συνολική πρόταση για την παιδεία. Στη βάση μιας τέτοιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης οι οικονομικές διεκδικήσεις των δασκάλων δεν είναι ούτε ουτοπικές ούτε παράλογες. Θέλω να φαντάζομαι ότι ως εδώ οι απόψεις μας δεν αποκλίνουν ιδιαίτερα.

Το άλλο σκέλος, περί γενικεύσεων και οικονομικού περιβάλλοντος, πρέπει να το σκεφτείς κάπως πιο νηφάλια. Η ελληνική οικονομία έχει τεράστια προβλήματα τα οποία αντανακλούν αυτόματα στη ελληνική κοινωνία. Πολλοί κατηγόρησαν τον Α. Παπανδρέου για λαϊκισμό και για σπατάλη χρήματος αλλά πολύ σύντομα πολλοί θα αναζητούν αγωνιωδώς την κοινωνική δικαιοσύνη που έφερε αυτή η σπατάλη χρήματος. Αυτή τη στιγμή, ας πούμε το προλεταριάτο, εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες έχουν την αίσθηση ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι την ίδια στιγμή που το κεφάλαιο υπερπλουτίζει. Αυτή η κατάσταση φέρνει την κάθε εργασιακή ομάδα αντιμέτωπη με όλες τις άλλες σε έναν αγώνα για ψίχουλα. Έχει χαθεί κάθε έννοια ταξική πλέον και ο καθένας μας είναι εναντίων των αγροτών που κλείνουν τους δρόμους, των φοιτητών που κλείνουν τα πανεπιστήμια, των δασκάλων που κλείνουν τα σχολεία, των τραπεζικών που κλείνουν τις τράπεζες και ολονών τα αιτήματα είναι ουτοπικά. Του τύπου, "πόσο πια θα δαπανάται ρε φίλε αγρότη 80% των ευρωπαϊκών πόρων για επιδοτήσεις?". Κανείς πλέον δεν ασχολείται με τον τραπεζίτη, με τον βιομήχανο, με τον εφοπλιστή, ... Γι' αυτό επαναλαμβάνω, είναι άκρως επικίνδυνος ο τρόπος που κοιτάζεις τα πράγματα αν και δικαιολογημένος. Ξανασκέψου το.

υ.γ. Η απεργία είχε 90% συμμετοχή πανελλαδικά 90% είναι παράσιτα? Εγώ σου βάζω στοίχημα ότι τα περισσότερα αυτών βρίσκονται στο 10% που δεν απήργησε.

Sorry για το σεντόνι.

Anton είπε...

"Οι εκπαιδευτικοί, και κυρίως οι δάσκαλοι, είναι οι πλέον χαμηλόμισθοι στον δημόσιο τομέα. Η εργασία τους, δε, είναι μέγιστης βαρύτητας. Μέγιστης." Στην θεωρία συμφωνούμε απόλυτα. Στην πράξη επαφίεται στον πατριωτισμό και την ευσυνειδησία του καθενός, δηλαδή σώθηκες. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.
Για να το πω πιο απλά τα πράγματα κινούνται στη λογική του διαίρει και βασίλευε. Αυτό εξυπηρετεί τους από πάνω - αυτό επικρατεί. Πολύ δυστυχως. Τρωγόμαστε με το διπλανό μας επειδή δεν μπορούμε να χτυπήσουμε τον από πάνω.
Τέλος για να επανέρθω στην αρχή του σχολίου μου δε λέω να μην παίρνει κάποιος που είναι 15 και 20 χρόνια στον χώρο 1500+ ευρώ. Ή να το πω καλύτερα, είμαι υπέρ της καλύτερης μισθολογικής εξέλιξης τους. Αλλά από αυτό μέχρι να παρουσιάζονται ως είλωτες του 21ου αιώνα και να ζητάνε εξ αρχής εξωφρενικά ποσά και μείωση των ωρών εργασίας (!!!) είναι άλλη ιστορία. Ελπίζω να έγινα πιο σαφής και να μην κατηγορηθώ για εμπάθεια και επικυρηχθώ ως δημόσιος κίνδυνος!

Ανώνυμος είπε...

\beginquote
Πολλοί κατηγόρησαν τον Α. Παπανδρέου για λαϊκισμό και για σπατάλη χρήματος αλλά πολύ σύντομα πολλοί θα αναζητούν αγωνιωδώς την κοινωνική δικαιοσύνη που έφερε αυτή η σπατάλη χρήματος.
\endquote
Εάν θεωρείς την διόγκωση των ελλειμάτων,που θα τα πληρώσει πάλι ο φτωχός τα παιδιά του και τα δυσέγγονά του, κοινωνική δικαιοσύνη, μάλλον έχουμε διαφορετική γνώμη για το λήμμα "κοινωνική δικαιοσύνη".
\beqinquote
Αυτή τη στιγμή, ας πούμε το προλεταριάτο, εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες
\endquote
Μάλλον η μεσσαία τάξη είναι αυτή. Το μόνο προλετάριο που ξέρω στην Ελλάδα είναι οι Αλβανοί, χάρη στους οποίους έχει ανοικοδομηθεί όλη η Ελλάδα,χωρίς να καρπώνονται ηθικές και χρηματικές ανταμοιβές.
\beginquote
Κανείς πλέον δεν ασχολείται με τον τραπεζίτη, με τον βιομήχανο, με τον εφοπλιστή,
\endquote
οι οποίοι παράγουν θέσεις εργασίας, κέρδη, άρα και φορολογικά έσοδα, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι το μόνο που παράγουν είναι ελλείματα

Nick είπε...

Ενδιαφέρουσες όλες οι απόψεις. Αλλά ο Ιστίκ, έχει δίκιο. Ας σταματήσουμε τα "αριστερίζοντα" επίθετα και ουσιαστικά. Προλεταριατό και τέτοια. Πόλλοι Έλληνες γκρινιάζουν, πολλοί λιγότεροι πεινάνε... Τουλάχιστον αυτό κατάλαβα το Σάββατο που σουλατσάριζα στην αγορά με 3,45 ευρώ στη τσέπη αποφεύγοντας σακούλες καταστημάτων και κατηγορίες παρενόχλησης... ΟΥ!

Τέλος ότι λέει ο Ιστίκογλου από δω και πέρα θα περιγράφονται από τον κωδικό Φανφάρες(ΤΜ). Η λέξη κατωχυρώθηκε!

Ανώνυμος είπε...

@istikoglou

αυτά περί "διόγκωσης του ελλείμματος που πληρώνει ο φτωχός" και "το δημόσιο που δεν δουλεύει" είναι απίστευτα παραπλανητικά. Με αυτή τη διόγκωση του ελλείμματος έγινε το ΕΣY, η κοινωνική ασφάλιση,... Και αν αυτά δεν τα θεωρείς κοινωνική δικαιοσύνη τότε έλα προς τα εδώ να δεις τι σημαίνει ιδιωτικός τομέας. Θα πρέπει να είσαι του θανατά για να πας νοσοκομείο γιατί μια ακτινογραφία, φίλε μου, κοστίζει $2000. Θα πρέπει να πάρεις δάνειο για να πας στο πανεπιστήμιο και εκτός από καμιά 150ριά τα υπόλοιπα 2000 είναι της κακιάς ώρας. Αυτό για μένα, ναι, λέγεται κοινωνική δικαιοσύνη.

Προς θεού, το κακό της το χάλι έχει από τη μίζα και την κακοδιαχείριση του ΠΑΣΟΚ αλλά φίλε όταν ξεκίνησε ήταν κοινωνική δικαιοσύνη παρά τις όποιες σπατάλες. Βέβαια υπάρχει και η άποψη του συμμαζέματος της οικονομίας και γι' αυτό και ο Καραμανλής μείωσε τα κονδύλια για την παιδεία αλλά η μίζα μίζα. Αν αυτό είναι παραπάνω κοινωνική δικαιοσύνη, οκ.

Η λέξη "προλεταριάτο" ήταν καθαρά συμβολική. Θα συμφωνήσω απόλυτα περί Αλβανών εργατών παρόλο που σήμερα μετά από μια δεκαετία και βάλε χλευασμού και κοροϊδίας οικονομικά καρπώνονται τα όσα δικαιούνται.
Τι εστί μεσαία τάξη? Η Ελλάδα έχασε όλες τις εξελίξεις και μετεξελίξεις των τάξεων του Ευρωπαϊκού χώρου. Δεν υπάρχει αστική τάξη στην Ελλάδα και αυτή που αναφέρεις ως μεσαία, είναι μικρομεσαία και ενίοτε νεόπλουτη της κακιάς ώρας. Για μένα όλοι είναι εν' τέλει στον πάτο της πυραμίδας.

Τέλος, κοίταξε και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Να δεις αν αυτά για τα οποία φτύνει αίμα ο κάθε εργάτης πηγαίνουν σε καμιά καινούρια θέση εργασίας ή αν πηγαίνουν στο πορτοφόλι του βιομηχάνου, τραπεζίτη, εφοπλιστή και αν ανοίγουν εργοστάσια ή κλείνουν και μεταφέρονται στις Βουλγαρίες, για τον αν έχουν δουλειές στο Σκαραμαγκά, για τον ελάχιστο μισθό σε σχέση με το νοίκι στην Αθήνα. Δεν είμαι εναντίων του ιδιωτικού τομέα. Τουναντίον. Αλλά ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα είναι δημόσιος, παροικεί έξω από υπουργεία, είναι μιζαδόρος και κουτοπόνηρος.

@RaDiKaL
"Πολλοί Έλληνες γκρινιάζουν, πολλοί λιγότεροι πεινάνε"
Πιστεύω ότι είναι εντελώς αναληθές, παρόλο που έτσι φαίνεται. Προσπαθώ κι εγώ να το κατανοήσω και μια εξήγηση που έχω δώσει είναι ότι ο Έλληνας έχει απίστευτα γελοίες προτεραιότητες. Δηλαδή, μπορεί να μην έχει να βάλει πετρέλαιο αλλά στα μπουζούκια θα πάει, μπορεί να μη έχει για τα αγγλικά του παιδιού του αλλά το μπλουζάκι το Trussardi θα το πάρει.

Και πάλι sorry για το σεντόνι. Το "λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν" ούτε που μου πέρασε απ' το μυαλό.