26 Ιουλίου 2008

Metallica & Down - Live in Sofia

Πρωί Παρασκευής ξεκίνησα μόνος, για να δω την μόνη από τις τέσσερις μεγάλες μπάντες του metal που δεν είχα δει. Μετά από 6,5 ώρες διαδρομή, 8 στάσεις(!), metal στη διαπασών, πολύ χαβαλέ και καλή παρέα φτάσαμε στη Σόφια (ή Σοφία;). Ωραία και ήσυχη πόλη αλλά βρίσκεται αρκετά χρόνια πίσω. Μόνο τα λεωφορεία να δεις καταλαβαίνει. Τα πριν της συναυλίας όμως καλύτερα να τα αφήσουμε..
Φτάνοντας στο στάδιο Levski κατά τις 7 και μας υποδέχθηκαν οι Down. Τι έγιναν οι Sword; Μάλλον τους έφαγαν οι βόλτες μας στην πόλη :S Αν και γουστάρω πολύ τη μπάντα του Anselmo, δε μπορώ να σταθώ πολύ σ' αυτή, γιατί ο ρόλος της περιορίστηκε καθαρά στα πλαίσια του support. Τίποτα περισσότερο.
Ο ήλιος έδυσε και οι πάνω από 40.000 (!!!) οπαδοί των Metallica άρχισαν τις επευφημίες. Μπορεί οι Βούλγαροι να μην είναι τόσο πορωμένοι όσο εμείς αλλά σίγουρα είναι πιο ενθουσιώδεις (πχ φωνάζουν για να βγει η μπάντα για encore), πιο πολιτισμένοι (τις καφρίλες τις έκανε το δικό μας λεωφορείο) και πιο πολλοί! Τον κόσμο που μαζεύτηκε στο στάδιο δεν πρόκειται να τον δούμε ποτέ στην Ελλάδα σε metal συναυλία.
Με μια τεράστια γιγαντοοθόνη, δύο μικρότερες στο πλάι, μια σκηνή τόσο μεγάλη που δεν έχω ξαναδεί και πυροτεχνήματα μιλάμε για ακριβή παραγωγή. Μας τα χάλασε λίγο ο ήχος που πηγαινοερχόταν κατά διαστήματα. Δε μας τα χάλασαν όμως οι ίδιοι οι Metallica και ειδικά ο Hetfield, που είχαν κέφια, έπαιζαν με το κοινό, έδειχναν ενθουσιασμένοι από την υποδοχή και μας τίμησαν με ένα show που ξεπέρασε τις 2 ώρες! Αναπάντεχες στιγμές: Fuel, Leper Messiah, Sanitarium, Stone Cold Crazy. Κορυφαίες στιγμές: Master of Puppets (σείστηκε το στάδιο στην ιαχή Master), Fade to Black (το αγαπημένο μου), Nothing Else Matters (ανατριχίλα). Ελλείψεις: Harvester of Sorrow, Four Horsemen, Whiplash.
Στο τέλος της συναυλίας ο Ulrich υποσχέθηκε ότι θα ξανάρθουν. Εγώ θα ευχηθώ η φρεσκάδα που έδειξαν να αποτυπωθεί στο νέο δίσκο για να κάνουμε πάλι τα χιλιόμετρα να τους τιμήσουμε.

ΥΓ Έχει πλάκα που έναν φίλο από το Λύκειο τον συναντώ συνέχεια και αποκλειστικά σε συναυλίες. Αλλά και στη Σόφια;!
ΥΓ 2. Να δώσω και τα εύσημα στο bar Roquer που οργάνωσε την εκδρομή.

12 σχόλια:

Nick είπε...

Καλή φάση. Αν και του μισώ :@ :O σίγουρα είναι από τις μπάντες που παίρνεις τα λεφτά σου από τις ζωντανές εμφανίσεις τους.

Θα σταθώ και θα συμφωνήσω σ' αυτό που λες. Πραγματικά εδώ οι Έλληνες είναι και καλά true metal, αλλά τέτοιους αριθμούς προσέλευσης δεν πρόκειται να δούμε.

Μπορεί να φταίνε και οι διοργανωτές και χίλια δυο, αλλά έχω αρχίσει να πιστεύω ότι ένας ΜΕΓΑΛΟΣ αριθμός είναι μεταλοπατέρες του καναπέ. Θα γκρινιάζουν γιατί δεν έρχεται ο τάδε ή ο δείνα, αλλά όταν έρχονται θα βρουν εκατό δικαιολογίες για να μην πάνε.

Γιατί αν όντως μαζεύαν τέτοιο κόσμο τα φεστιβάλ τότε και οι διοργανωτές θα αναγκάζονταν με το ζόρι να βελτιωθούν. Τώρα υπάρχει ένας σταθερός πυρήνας που πάει και νιώθει και λίγο μαλάκας με πολλές άρπα κόλλα διοργανώσεις.

Δυστυχώς η συναυλιακή μας πραγματικότητα, οργανωτικά και ποιοτικά (και από την πλευρά των οπαδών) θυμίζει ελληνικό ποδόσφαιρο. Με όσο συνεπάγεται αυτό...

METAL ΡΕ ΑΤΙΜΟΙ! (μην βρίσω! :o)

Anton είπε...

Σίγουρα φταίνε και οι κακοί διοργανωτές αλλά και γαμάτες διοργανώσεις να γίνουν, με 20ευρώ εισιτήριο, μετά από κάποιο διάστημα πάλι οι ίδιοι θα πηγαίνουν. Είναι η αγάπη για το αντικείμενο και όχι το πανηγύρι που τους τραβάει αυτούς.
Οι άλλοι τα ξέρουν όλα άρα τι να τρέχουν στις συναυλίες και να ταλαιπωρούνται; Μόνο κάτι "υποανάπτυκτοι" Βούλγαροι το κάνουν. Και Αμερικάνοι. Και Γερμανοί. Και Ιταλοί. Και...

Ανώνυμος είπε...

Πωπω... Ο Hetfield όσο μεγαλώνει ομορφαίνει!:p
Τυχερέ Seventh!

Anton είπε...

@roulaki από όλη την ανταπόκριση κατάλαβες ότι έκανα κάτι με τον Hetfield :@ :P

Ανώνυμος είπε...

Όχι βρε! Δεν υποννόησα κάτι τέτοιο! Έβλεπα τις φωτό με τον Hetfield και είπα να κάνω ένα χιουμοριστικό σχόλιο. Πάντως το "τυχερε" πήγαινε γενικά στο ότι είδες Metallica από κοντά. Εγώ ήθελα Priest ή/και Maiden για αυτό το καλοκαίρι και τελικά έκατσε παρέα για κανένα από τα 2...

Anton είπε...

Επειδή το άλλο ΣΚ δεν βλέπω να κάνω τίποτα της προκοπής και επειδή συνειδητοποίησα ότι έχω 9 χρόνια να δω live τους Maiden, αν πείσω τον Radikal (σώθηκες), μπορεί να κατέβω να τους δω

Nick είπε...

Η αλήθεια είναι ότι το σκέφτομαι σοβαρά καθώς αρχίζει και η άδεια. Sifiiisssss :O

Nick είπε...

Υγ. Αν δεν είναι η κόρη του Χάρρις [μμμααανούλααα!] δεν έρχομαι!

:@:@:@:@

Mousel είπε...

Θα διαφωνήσω ότι δεν θα μπορούσε να μαζευτεί ανάλογο μέγεθος σε κόσμο στην Ελλάδα! Ξεχνάς πόσο κόσμο είχε στους Sabbath? Αν έκαναν οι Metallica συναυλία στο ΟΑΚΑ πιστεύω ότι θα είχε πάνω από 50000 κόσμο! Όσο για τους διοργανωτές μια ματιά να ρίξεις με το τι έπαθε ο James Blunt (ξέρω ότι του'χεις αδυναμία) αρκεί για να καταλάβεις τι μπάχαλο επικρατεί...

Anton είπε...

Επειδή την παρατηρούμε στενά τη φάση να σε πληροφορήσω ότι πέρυσι οι Metallica είχαν 20-25 χιλιάδες στην Ελλάδα. Και οι Black Sabbath όταν είχαν έρθει κάπου εκεί κυμάνθηκαν. Αυτό είναι κ το top για την Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Σε ό,τι αφορά την κόρη του Harris, ένα έχω να πω. Η οικογενειοκρατεία καλά κρατεί! Όπως στην Ελλάδα οι Βαρδο-Τερζο-Διονυσίου έχουν βάλει τα παιδάκια τους στη δουλειά, τα ίδια γίνονται και έξω τελικά. Χωρίς να την έχω ακούσει την κοπέλα, ώστε να εκφέρω γνώμη...

Σε ό,τι αφορά τις συναυλίες τα δεδομένα είναι τα εξής:
1. Το target group για συναυλίες γενικότερα είναι οι ηλικίες 15-25. Ενθουσιασμός, πόρωση κτλ τα κίνητρα συμμετοχής σε αυτές τις ηλικίες.
2. Όμως οι μεταλλάδες είναι μια φυλή που ανεξαρτήτως ηλικίας ακολουθεί και μπαίνει στο tripακι να διανύσει και χιλιόμετρα. Ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν καλύτερη οικονομική επιφάνεια και ανεξαρτησία (όχι σαν τον 15αρη που μαζέύει χαρτζιλίκι για να πάει σε 1 συναυλία). Άρα το target group διευρύνεται. Δεν αφορά η συναυλία μόνο μια ηλικία.
3. Χώροι υπάρχουν, συναυλίες γίνονται, ονόματα έρχονται περισσότερο από παλιά. Ειδικά την τελευταία 5ετία πέρασαν ονόματα, κάποιοι γερόλυκοι, κάποιοι νεότεροι, πάντως ονόματα γερά, που εγώ τρίβω τα μάτια μου, γιατί μου κάνει εντύπωση. Και ας μην κάνουμε τις γνωστές μίζερες παρατηρήσεις: "ναι μωρέ, ήρθαν οι γέροι οι Σάμπαθ που έχουν ουρικό οξύ, οι Leppard για αρπαχτή, o Coverdale για να αποπληρώσει τα λίφτινγκ κτλ". Οι δύο τελευταίοι ήρθαν και με καινούρια άλμπουμ για προώθηση, ο Ozzy έβαλε γυαλιά σε νεώτερους, o Dio έχει φωνάρα παρόλα τα 67 του!

Άρα τι φταίει και δεν μαζεύεται ο κόσμος όπως έξω?

Νομίζω, με συντομία (όσο κι αν μ'αρέσει να κάνω κατάχρηση χώρου στα ξένα blog) οι εξωφρενικές τιμές εισιτηρίου (ε όχι ρε παιδιά τα εισιτήρια να αρχίζουν από 50-70 ευρώ! Για να μην πω τι πήγαν και έσκασαν κάποια κορόιδα για Μαντόνα).Σε πόσες συναυλίες να πας, αν προσθέσεις μετακινήσεις, διαμονή?
Μετά είναι το μάρκετινγκ. Έρχονται oi Priest, συγκρότημα καθολικής αποδοχής, με Halford φωνάρα, δεν κουνιέται φύλλο. Κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα. Έρχεται ο James Blunt, ωραίο παιδάκι, αλλά cool ρε παιδιά! Έχει βγάλει 2 δίσκους με 2 σουξεδάκια, το βρεταννικό αντίστοιχο του Χατζηγιάννη στις απαρχές του και όλα τα κανάλια κατεβάζουν ένα 5λεπτο ρεπορτάζ-διθύραμβο για τη μεγάλη τιμή που μας γίνεται. Άρα, το μάρκετινγκ από τους διάφορους ντιντίδες (didi-music)σαν να πάσχει λίγο.

Τέλος, η Ελλάδα είναι και λίγο πιο απομονωμένη σε σχέση με Βουλγαρία που πήγε ο Seventh. Μην υποτιμάς το πλήθος που συνέρρευσε από γύρω χώρες, όσο λίγοι και να ήταν. Σε εμάς από πού να έρθουν? Από Τουρκία? Έχω φίλη-τουρκικό μέταλλο, η οποία είχε δει συγκροτήματα στην Άγκυρα που με έκανε να σκάω από ζήλια! Αλλά σε έμας τι να ζηλέψουν? Τα φτηνά εισιτηρια και να έρθουν από γύρω?

Τελειώνω με έναν έπαινο...Τιμή και δόξα στην ΕΡΤ που σήμερα στις ειδήσεις είχε ένα 3λεπτο για τους Maiden ενημερώνοντας για τη συναυλία. Τα πλάνα ήταν από το '80κάτι, όταν ο Dickinson ήταν στα σπάργανα (και στα κολάν). Τον βλέπει η κοπέλα του αδερφού μου και με ρωτάει "Αυτοί γιατί είναι έτσι περίεργα ντυμένοι?" Ζντούπ! Κανα πιο καινούριο πλάνο δεν είχαν ρε παιδιά? Από τις εκπομπές του Κατή τα ξέθαψαν τα κλιπ?

ΥΓ. Πάω να βάλω πάγο στα δάκτυλα. Πιάστηκαν!

Anton είπε...

@roulaki το σχόλιο είναι μεγαλύτερο από το post :P Επί της ουσίας: ωραία και εμπεριστατωμένη η προσέγγισή σου. Αλλά πάνε και συ σε καμιά συναυλία!
Στην ΕΡΤ μάλλον πλάνα από εδώ θα έδειχναν :)