12 Μαρτίου 2012

Ο δήμιος του έρωτα

Ο Yalom έχει εξελιχθεί σε πολυδιαβασμένο συγγραφέα. Είναι το στιλ των βιβλίων που με τραβάει και βρίσκω ενδιαφέρον. Τα απλά μυθιστορήματα, τα ιστορικά κλπ τα έχω αφήσει πίσω προ πολλού. Το συγκεκριμένο είναι το πιο καθαρό πάνω στην ψυχοθεραπεία καθώς εξιστορεί περιπτώσεις ψυχανάλυσης που πραγματοποίησε ο ίδιος ο Yalom. Κάθε ιστορία μπορεί κάποιος να την δει από τρεις πλευρές: αν έχει κάποιες γνώσεις, να παρατηρήσει την προσέγγιση κάθε φορά. Αν βρίσκει ενδιαφέρουσα τη διαδικασία να προσπαθήσει να βγάλει συμπεράσματα. Αν πάλι πιάσει τον εαυτό του να έχει κοινά με κάποιους ασθενείς, να δει τι μπορεί να κάνει. Όπως και να χει κερδισμένος είσαι από την ανάγνωση, αν και θα λεγα ότι απαιτεί και δεύτερη για να αφομοιώσεις την ουσία. 

4 σχόλια:

keep thinking... είπε...

Και μόνο τον πρόλογο να διαβάσεις απο το βιβλίο αυτό κερδίζεις τόσα πολλά...Δεν έχω σταματήσει να σημειώνω! Η δεύτερη ανάγνωση σίγουρα σε βοηθά να σκεφτείς ακόμη περισσότερα πράγματα..Εννοείται βρίσκεις και στοιχεία του ιδιου σου του εαυτού και ΑΝ εχεις "ανοιχτό μυαλό" μπορείς να βοηθηθείς πάρα πολύ. Έχεις διαβάσει κάποιο άλλο του Yalom που σου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση;

Anton είπε...

Επειδή βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα τα βιβλία του έχω διαβάσει το Ντιβάνι, Όταν έκλαψε ο Νίτσε και τη Θεωρία του Σοπενάουερ. Με μια αναζήτηση στο blog θα βρεις αναφορές σε αυτά.

keep thinking... είπε...

Όντως παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Σίγουρα θα διαβάσω και τα υπόλοιπα βιβλία του..Ακολουθεί για την ώρα το "Η ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ", που υπάρχει ηδη στα χέρια μου και είναι το δεύτερο βιβλίο αφηγημάτων του μετά το "ΔΗΜΙΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ". Αν σε ενδιαφέρει υπάρχουν και δυο συνεντεύξεις του στο youtube, που αξίζει να δεις.

Anton είπε...

Όταν διαβάσεις τα δύο που αναφέρεις, ενημέρωσε :)
Έβγαλε και ένα πρόσφατα (Σπινόζα) αλλά περισσότερο για μυθυστόρημα μου φάνηκε.