1 Ιανουαρίου 2013

Praha

Μετά από την επίσκεψη στην Πράγα, μπορώ να πω ότι για καιρό θα είμαι μια χαρά όσον αφορά κεντροευρωπαϊκές χώρες. Πολύ όμορφη, δεν χορταίνεις να την τριγυρνάς και κυρίως ξεφεύγεις εντελώς.
Κοιτώντας τον χάρτη μοιάζει πολύ με την Βουδαπέστη. Η αρχιτεκτονική της όμως δεν είναι τόσο βαριά ενώ και η έκταση της δεν είναι τόσο μεγάλη. Έτσι απολαμβάνεις τις βόλτες στα μικρά δρομάκια, κάτι που δύσκολα κάνεις στην ουγγρική πρωτεύουσα.
Σημείο αναφοράς αποτελεί η πλατεία Staromestske. Εκεί μαζεύονται οι τουρίστες και ξεκινάν τις βόλτες τους για βόρεια, δυτικά ή νότια. Ανατολικά της βρίσκεται ο Πύργος της Πυρίτιδας, με την χαρακτηριστική οροφή των πύργων της Πράγας. Η ίδια Staromestske έχει την παραμυθένια Παναγία της Tyn και το Αστρονομικό ρολόι. Είχα την τύχη να έχω πανοραμική θέα από την ταράτσα του Prince Hotel, με πανσέληνο παρακαλώ...
Στην Παλιά Πόλη (Stare Mesto) η περατζάδα είναι η Γέφυρα του Καρόλου. Ωραία φάση (αν και πολύ τουριστική) με τους δύο χαρακτηριστικούς πύργους εκατέρωθεν. Κινούμενος παραλιακά θα απολαύσεις την αρχιτεκτονική της πόλης και θα περάσεις σιγά σιγά στην Nove Mesto. Η μακρόστενη πλατεία Vaclavske είναι γεμάτη καταστήματα σε αντίθεση με του Καρόλου που είναι πιο κάτω.
Ακόμα πιο νότια είναι το Vysehrad. Μία ιστορική περιοχή της πόλης όπου υπάρχει ο ναός των Παύλου και Πέτρου δίπλα στο νεκροταφείο με τους εντυπωσιακούς τάφους. Το άλσος είναι όμορφο και μπορείς να δεις από γλυκά σκιουράκια μέχρι τη θέα του Μολδάβα. 
Βόρεια της Stare Mesto είναι η εβραϊκή συνοικία. Γεμάτη συναγωγές αλλά και το νεκροταφείο. Σου βγάζει ένα περίεργο αίσθημα όπως όταν διαβάζεις Kafka. Κοντά είναι και το μοναστήρι της Αγίας Αγνής που φιλοξενεί τα εκθέματα μεσαιωνική εποχής του εθνικού μουσείου.
Δυτικά του ποταμού είναι το Hradcany, η περιοχή του κάστρου. Ο Άγιος Βίτος είναι εντυπωσιακός τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Ο Χρυσός Δρόμος με τα καταστήματα των παλιών επαγγελματιών καθώς και την έκθεση με τις πανοπλίες είναι σημείο αναφοράς. Έξω από τα τείχη είναι το μοναστήρι του Loretto ενώ αν κατηφορίσεις θα βρεθείς στη συνοικία της Mala Strana. Ο λόφος του Petrin δε λέει πολλά το χειμώνα.
Στα περιφερειακά τώρα: Το φαΐ τους ωραίο και όχι ακριβό. Οι μπύρες πάμφθηνες και με ποικιλία. Τα σουβενίρ ακριβά. Οι συγκοινωνίες αρκετά εξυπηρετικές. Οι Τσέχοι ήξεραν αγγλικά. Και αν φτάσατε ως εδώ να πω ότι οι Τσέχες δεν ήταν οι επίγειες θεές που περίμενα :S

2 σχόλια:

Nick είπε...

Το 2012 ήταν η χρονιά της αποκαθήλωσης των μύθων... οπότε πάει και αυτός.

Με το καλό και στα επόμενα trips.

Anton είπε...

Thanx man. Αν πάω στην Ουκρανία και δε μου φανούν εντυπωσιακές τότε πρέπει να ψαχτώ :O