19 Σεπτεμβρίου 2013

Απεργία

Σήμερα απεργώ. Είχα σκοπό να γράψω από χθες την άποψη μου για αυτή την αντίδραση μου στη μνημονιακή πολιτική (sic) και απλά το άρθρο του γνωστού θαμώνα των καφετεριών, το επίσπευσε.
Η αλήθεια είναι ότι συμφωνώ πως η απεργία σήμερα, που ο "εχθρός" είναι άυλος και κουφός (aka Τρόικα), δεν έχει αποτελέσματα. Ακόμα και να ήταν τόσο συντονισμένη και μαζική δεν θα άλλαζε κάτι στον κλάδο που υπηρετώ (εκπαίδευση). Τις απολύσεις-διαθεσιμότητες θα τις κάνουν εκεί που ταιριάζουν τα νούμερα που τους ζητάνε οι δανειστές. Και ο κλάδος δεν επηρεάζει κάποια οικονομική δραστηριότητα για να κωλώσουν.
Η απεργία θα κρατήσει για λίγο γιατί οι συνάδελφοι με πετσοκομένο μισθό δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τους λογαριασμούς στο τέλος του μήνα. ΟΚ θα δείξουμε ότι αντιδρούμε αλλά τι γίνεται αύριο; Όλα ξεκινάνε από τον καθένα προσωπικά, μετά πάνε στο σύλλογο εκπαιδευτικών και περνάνε στο σχολείο και τα παιδιά. Αλλά εγώ βλέπω τους συναδέλφους τρομαγμένους, να σκέφτονται να πάρουν κανένα χαρτί για να γλιτώσουν την αυριανή απόλυση. Λες και αυτούς που έβγαλαν σε διαθεσιμότητα είδαν αν έχουν διδακτορικά ή μεταπτυχιακά.
Για να συνοψίσω (γιατί το άρθρο θα γίνει tltr) εγώ θα λεγα ότι πιο δυναμικοί τρόποι αντίδρασης όπως καταλήψεις από μας σε διευθύνσεις, σχολεία, με συμμετοχή των μαθητών και γονιών θα φωνάξουν το πρόβλημα της παιδείας και θα αναγκάσουν και τα κυβερνητικά-λαϊκιστικά ΜΜΕ να ασχοληθούν θέλουν δε θέλουν. Και για το αύριο η αυτοοργάνωση κάθε σχολικής μονάδας από χειραφετημένους ανθρώπους που θα οδηγήσει σε ένα κύτταρο πραγματικής παιδείας είναι η παρακαταθήκη για να μην είναι η παιδεία αυτό που κατάντησε σήμερα.
ΥΓ Θέλω να κάνω μάθημα λοιπόν, να περάσω κάτι στα παιδιά. Σε ποιους μαθητές όμως (δεν υπάρχουν λεωφορεία), σε ποιες συνθήκες (χωρίς πρόγραμμα και με ελάχιστους συναδέλφους μόνο φύλαξη κάνεις), ούτε σε ποιο σχολείο θα είμαι τον άλλο μήνα δεν ξέρω

ΥΓ2 Η τελευταία πρόταση του άρθρου λες και είναι παρμένη από καμιά προκύρηξη :)

Δεν υπάρχουν σχόλια: