16 Ιανουαρίου 2016

Άνθρωποι

Στους δρόμους των πόλεων γίνεται το απόλυτο χάος. Στους επαρχιακούς οι προσπεράσεις και διασχίσεις στο αντίθετο ρεύμα λες και είσαι στο γύρο του θανάτου. Και όμως δεν υπάρχουν νεύρα ενώ και να συμβεί κάτι δεν υψώνει κανείς τη φωνή. Μπορεί να είναι λόγω ιδιοσυγκρασίας ή λόγω βουδισμού. Όπως και να χει πρόκειται για συγκρατημένους και όχι εκδηλωτικούς ανθρώπους. Αν συναναστραφείς μαζί τους θα δεις ότι οι Βιετναμέζοι δεν είναι μουντρούχοι απλά έχουν πολύ διαφορετική νοοτροπία. Και ότι όλοι είναι πολύ ευγενικοί και καλόκαρδοι.
Αλλά για να μη λέμε μόνο τα καλά, οι έμποροι πάντα έχουν υπερβολικές τιμές (για τη χώρα) και πρέπει να παζαρευτείς στα μισά μέχρι και το ένα τρίτο. Ίσως και ενοχλητικό να είναι το πολύ πρήξιμο να σου πουλήσουν κάτι οι διάφοροι πλανόδιοι. Αλλά δεν είναι όπως τους δικούς μας που θέλουν να σου δημιουργήσουν τύψεις. 
Γνωρίσαμε και πολλούς ανθρώπους από άλλες χώρες: Δανέζες, Κορεάτες, Ουκρανούς, Γιαπωνέζες, Ινδή, Ελβετούς, Καναδούς, μέχρι από τη Νέα Καληδονία. Όλοι τουρίστες και όλοι πρόσχαροι. Αλλά πάντα είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις άλλες νοοτροπίες και στάσεις. Από τις παντρεμένες λεσβίες ως τον πιτσιρικά από την άλλη άκρη της γης που ξέρει τα πολιτικά της χώρας σου. Xin chào Việt nam!

Δεν υπάρχουν σχόλια: