20 Νοεμβρίου 2017

Κοινοί πολιτισμοί

Το φθινόπωρο από τη φύση του σε πάει σε κάτι πιο εσωτερικό και ίσως κοντά στην τέχνη. Τα φεστιβάλ, οι εκθέσεις και τα event στην πόλη είναι πολλά και οι ευκαιρίες να βρεθείς σε κάτι καλλιτεχνικό αρκετές. Με άλλη αφορμή, βρέθηκα στην έκθεση Κοινοί Ιεροί Τόποι με εικόνες, έργα τέχνης και φωτογραφίες που αφορούν τις αβραμικές θρησκείες. Σου προκαλεί από ενδιαφέρον μέχρι και προβληματισμό.
Ο χώρος που πραγματοποιείται είναι το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Δεν το είχα επισκεφθεί ποτέ (ίσως και γιατί η λέξη μακεδονικό μου φαίνεται να μην κολλάει με έργα μοντέρνας τέχνης). Αν είσαι της άποψης ότι τέχνη είναι μόνο η κλασσική εποχή και η Αναγέννηση τότε σίγουρα δεν είσαι για εδώ. Αν έχεις επισκεφθεί κάτι αντίστοιχο ή έχεις κουραστεί λίγο με τα παραπάνω, τότε σου δίνει μια ωραία οπτική. Με περισσότερα εκθέματα θα λεγα ότι ήταν αντίστοιχο ευρωπαϊκών πόλεων.

Σημείωση: η εικόνα είναι από το σημείο που συναντιόνται οι πολιτισμοί της πόλης: στον τοίχο του βρεφοκομείου Άγιος Στυλιανός, εκεί που συναντιέται η Χαριλάου με την Τούμπα, οι οπαδοί της μιας ομάδας μουτζουρώνουν τα συνθήματα των άλλων και γράφουν τα δικά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: