26 Δεκεμβρίου 2017

3Α (Αλλοτρίωση - Αυτοαναφορικότητα - Ανασφάλεια)

Πριν από 20 ολόκληρα χρόνια, τέτοια εποχή ρίχναμε πολύ διάβασμα για τις πανελλήνιες. Για όσους δεν είχαμε μπάρμπα στην Κορώνη αλλά πηγαίναμε με το σταυρό στο χέρι, ήταν η φυσική επιλογή. Όσοι περάσαμε βγήκαμε υπάλληλοι. Στην καλύτερη κάποιοι ανοίχτηκαν σε μεγαλύτερες αγορές όπως της Αθήνας και ελάχιστοι πήγαν στο εξωτερικό.
Στην έκθεση λοιπόν, επιβαλλόταν να διαβάζουμε κυριακάτικες εφημερίδες και ορολογίες όπως η αλλοτρίωση ήταν πιθανά θέματα. Στο σήμερα δεν είναι απλά μια ορολογία για εξετάσεις αλλά τη βιώνεις από τις στις σχέσεις σου με τους άλλους μέχρι και με τη φύση. Ένας όρος που δε μας απασχόλησε ήταν η αυτοαναφορικότητα. Και δε μιλάω για τις selfie αλλά για κάτι βαθύτερο που ίσως κάποιος δεν το συνειδητοποιεί καλά καλά: πως η παρουσία του, ψηφιακή ή πραγματική, έχει να κάνει πάντα με το αναφέρεται άμεσα ή έμμεσα στον εαυτό του.
Κλείνω με μια αναφορά γνωστού ηθοποιού:
"Ο συντηρητισμός είναι ένα άμεσο επακόλουθο της ανασφάλειας. Όσο πιο ανασφαλής αισθάνεσαι, τόσο πιο πολύ κλείνεσαι. Είναι μία φυσική αντίδραση των πλασμάτων της φύσης να κλείνονται στις απειλές. Η κοινωνία μας συντηρητικοποιείται γιατί απειλείται από πολλά πράγματα. Είναι λογικό επακόλουθο". Να συμπληρώσω πιο λαϊκά ότι όσο οι μετανάστες θα μας πάρουν τις δουλειές άλλο τόσο οι ομοφυλόφιλοι θα μας πάρουν τις γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: